L'Exit Tax a Espanya

Quan una persona amb una riquesa significativa a Espanya considera canviar la seva residència, es troba amb un repte conegut com “impost de sortida” o Exit Tax. Aquest no és un impost específic en si mateix, sinó una obligació addicional de tributació en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Establert el 2015, aquesta obligació és comuna a la Unió Europea i busca distribuir la tributació de les plusvàlues derivades d’accions entre els estats membres, basant-se en el principi de territorialitat.

Per als emprenedors i les persones amb una riquesa substancial, l’exit tax esdevé un obstacle important quan es contempla traslladar-se fora d’Espanya, ja sigui amb la intenció de vendre actius o no.

Aquest impost es posa en marxa quan es canvia la residència a un país que no forma part de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu sense acords d’intercanvi d’informació tributària.

A qui afecta l’Exit Tax a Espanya?

Afortunadament, aquest impost només afecta els contribuents amb una quantitat significativa de riquesa i no s’aplica a la majoria dels residents a Espanya.

La base legal de l’Exit Tax es troba a l’article 95 bis de la Llei de l’IRPF a Espanya. Aquest article estableix que les guanys patrimonials tàcites o no realitzades estaran subjectes a tributació quan es compleixin certs requisits:

  • Haver estat resident fiscal a Espanya durant almenys deu dels quinze períodes impositius anteriors a l’últim declarat per l’IRPF.
  • Deixar de ser resident fiscal a Espanya.
  • Ser titular de:

a) Accions o participacions en entitats amb un valor de mercat, segons s’indica a l’article 95 bis 3, que superi en conjunt els 4.000.000 d’euros.

b) En cas que no es compleixin les condicions establertes a la lletra a) en la data de devengament de l’últim període impositiu declarat per aquest impost, ser titular d’accions o participacions que representin un percentatge de participació en l’entitat superior al 25%, sempre que el valor de mercat de les accions o participacions en la mencionada entitat, segons es detalla a l’article 95 bis 3, superi l’1.000.000 d’euros. En aquest cas, només es requerirà l’IRPF de les guanys patrimonials tàcites corresponents a les accions o participacions esmentades en aquesta lletra b).

Com es pot apreciar, aquest impost sembla destinat a retenir a Espanya grans fortunes i emprenedors arrelats al país que ja han estat pagant impostos significatius.

Quant és la tributació de l’Exit Tax?

L’exit tax es calcula considerant la diferència entre el valor de mercat i el valor d’adquisició de les accions. Els percentatges aplicats a aquest guany poden arribar al 23%, amb perspectives d’augmentar fins al 27% en legislatures futures.

Així, aquest impost es converteix en un desafiament per als inversors internacionals i les persones amb altes fortunes que decideixen establir la seva residència a Espanya, podent impulsar fins i tot la sortida anticipada de molts d’ells abans d’arribar als 10 anys al país.

Com evitar-ho?

Evitar l’exit tax no és tasca fàcil, i fer-ho sense assessorament professional pot portar a conseqüències fiscals desastroses. Algunes estratègies comunes per minimitzar aquest impost inclouen:

  • Emigrar a la Unió Europea: Optar per diferir l’aplicació de l’exit tax durant 10 anys en traslladar-se a un altre estat membre de la UE o de l’EEE.
  • Desplaçament Temporal: Canviar la residència fiscal de manera temporal per motius laborals, amb un màxim de cinc anys.
  • Reorganització Empresarial i Patrimonial: Invertir en actius específics o realitzar reestructuracions prèvies per evitar el llindar de l’exit tax.
  • Retorn de l’Immigrant: Pagar l’exit tax i, en tornar a Espanya sense vendre, sol·licitar la devolució d’ingressos indeguts.

Conclusió

L’Exit Tax és una mesura mitjançant la qual les autoritats fiscals busquen assegurar la seva part en la “tarta tributària” davant d’un canvi de residència fiscal fora d’Espanya. L’Administració Tributària pretén gravar una guany patrimonial hipotètica que pot o no materialitzar-se, considerant-la com a part dels seus ingressos. Aquest enfocament, tot i que pot generar debat, va en contra de la llibertat d’empresa i d’establiment en un entorn competitiu i globalitzat. A SUMMIT ADVISORS, en cas que decideixis canviar la teva residència fiscal a Andorra, analitzarem la teva situació i valorarem opcions per evitar o minimitzar aquest impost.