Residència per a nòmades digitals a Andorra

La figura del nòmada digital és la d’un professional que treballa de manera remota sense estar limitat a fer-ho en una ubicació geogràfica específica, i està en constant creixement. Considerant que cada vegada hi ha més perfils de nòmades digitals, Andorra ha decidit apostar per atraure’ls al seu país implementant un permís de residència específic per a aquest col·lectiu. A finals de l’any 2022, es va aprovar una llei per definir els requisits i condicions per optar per aquest nou permís de residència de Nòmada Digital (Llei 42/2022, de l’1 de desembre, de l’economia digital, l’emprenedoria i la innovació).

¿Des de quan es pot sol·licitar un permís de residència per a Nòmades Digitals a Andorra?

Tot i que es va publicar la llei al desembre de 2022, el permís per a nòmades digitals a Andorra no va estar disponible fins a mitjans del 2023, ja que mancava un reglament que dictaminés com aplicar la llei.

¿Què és un nòmada digital?

En termes legals, un nòmada digital es defineix com aquell individu el treball del qual no està lligat a una localització específica i utilitza la tecnologia i les telecomunicacions per a la seva activitat laboral. Per la nostra experiència, els perfils que compleixen els requisits són els creadors de contingut, emprenedors, consultors i professionals contractats per empreses estrangeres.

¿Què és el permís de residència de nòmada digital a Andorra?

El permís per a nòmades digitals a Andorra és un permís de residència nou, dirigit a individus que realitzen la seva feina a través de mitjans tecnològics i telecomunicacions, sense necessitat de tenir una ubicació geogràfica fixa i que proporcionen serveis a clients establerts fora del Principat d’Andorra.

¿Quins són els requisits per obtenir el permís de residència de nòmada digital a Andorra?

Aconseguir aquest permís requereix, entre altres coses, l’aprovació del govern andorrà. Tot i que els detalls exactes dels criteris encara no estan completament definits, es busca a persones que promoguin l’economia digital, l’emprenedoria o la innovació a Andorra.

A més, s’ha de complir amb els següents requisits:

  • Obtenir una resolució favorable per part del ministeri responsable de l’economia, reconeixent el treball remot a través de l’ús de les telecomunicacions i la tecnologia.
  • Certificat d’antecedents penals del país d’origen, del país de nacionalitat i dels països de residència.
  • Acreditar mitjans econòmics suficients d’acord amb els requisits que s’estableixen de forma reglamentària.
  • Disposar d’un contracte de lloguer o ser propietari d’una vivenda al Principat d’Andorra.
  • Compromís de residir a Andorra almenys 90 dies a l’any.
  • Disposar d’un assegurança mèdica privada a Andorra.

Sol·licitud davant del Ministeri encarregat d’Economia

Un dels passos més importants del procés, si no el més important, és obtenir una resolució favorable per part del Ministeri encarregat d’Economia, per ser considerat una persona que per dur a terme la seva feina no requereix de cap ubicació geogràfica concreta i que utilitza les telecomunicacions i les noves tecnologies.

Per aconseguir una resolució favorable, s’han de seguir les directrius del Reglament de l’economia digital, conforme al Decret 212/2023, del 10 de maig de 2023. Es requerirà:

  • Documents personals com passaport o DNI.
  • Declaració jurada que justifiqui el treball remot i la seva naturalesa.
  • Altres documents que recolzin la sol·licitud, com ara contractes laborals.
  • Currículum Vitae.

Sense aquesta autorització favorable, no seria possible obtenir el permís de residència de nòmada digital. Per tant, és de vital importància que abans de presentar la sol·licitud, es recopili tota la documentació i es valori bé el cas per professionals experts en la matèria.

¿Quins beneficis té el permís de residència de nòmada digital a Andorra?

Aquest nou permís de residència busca simplificar l’entrada a Andorra per a emprenedors i nòmades digitals. Els principals beneficis són els següents:

  • No és necessari realitzar el dipòsit de 50.000 euros requerit per l’autoritat financera andorrana per a nous residents.
  • No és necessari disposar de cap estructura societària, tot i que en alguns casos és més convenient crear una societat.
  • No és obligatori cotitzar a la seguretat social andorrana (CASS), tot i que sí que es requereix un assegurança mèdica privada.
  • Requisit de romandre un mínim de 90 dies al Principat d’Andorra.
  • Possibilitat de ser resident fiscal si es compleixen els requisits de fiscalitat a Andorra.

¿Com puc obtenir el permís de nòmada digital a Andorra?

Andorra es destaca com un destí atractiu per a nòmades digitals i, com hem vist, el govern d’Andorra està facilitant la seva arribada. Amb aquest permís, el país ofereix una oportunitat única per a aquells que busquen equilibrar la feina amb una alta qualitat de vida. Si compleixes els requisits i busques un canvi, considera el Principat d’Andorra com a proper destí.

A Summit Advisors comptem amb un equip de professionals qualificats i amb experiència en aquest àmbit, així que si estàs interessat, no dubtis a contactar-nos. T’assegurem la màxima diligència per al trasllat de la teva residència