És necessari homologar el meu permís de conduir si aniré a viure a Andorra?

Si ets estranger i has traslladat recentment la teva residència fiscal a Andorra, és obligatori homologar el teu permís de conduir per poder utilitzar el teu vehicle al Principat d’Andorra.

Conduir a Andorra amb un carnet estranger sent resident està totalment prohibit. D’acord amb la normativa andorrana (Decret 545/2022, del 22 de desembre de 2022, que aprova el Reglament de permisos i autoritzacions administratives complementàries per conduir i el Registre de Permisos de Conduir), un cop obtinguda la residència a Andorra, es disposa de fins a 6 mesos per homologar el permís de conduir que es disposi per un andorrà.

En funció del país d’origen del permís de conduir, el procés pot variar:

  • La homologació serà automàtica pels permisos de conduir emesos en un país de la Unió Europea o països amb convenis bilaterals amb Andorra.
  • Per als altres països, es requeriran documents addicionals que hauran d’anar acompanyats de l’Apostilla de l’Hàia i traduccions jurades de la documentació en funció de l’idioma en què es trobi el document. A més, s’haurà de passar un examen pràctic (circuit tancat i obert en via pública) a Andorra.
  • Hi ha alguns països on no hi ha la possibilitat d’homologar el permís i requeriran a l’usuari examinar-se a l’autoescola com si s’obtingués un nou permís.

A més, el permís de conduir ha d’estar vigent i tenir plens efectes en el moment de presentar la sol·licitud d’homologació, i s’ha d’haver obtingut abans d’adquirir la residència a Andorra. Això significa que el titular del permís no ha d’estar privat per una resolució judicial o administrativa del dret a conduir vehicles motoritzats ni estar suspès, intervenit administrativament o haver perdut la vigència del permís. En cas contrari, no s’homologarà el permís.

Si no es pot obtenir la documentació necessària, l’interessat ha de completar el procés d’obtenció del permís de conduir en un termini de 2 anys des de l’atorgament del permís de residència andorrà, i aquest procés es realitzarà en català.

En tots els casos per poder homologar el permís, es requereix un reconeixement mèdic i una foto de carnet.

Perdo el meu carnet de conduir del meu país d’origen quan faig la homologació?

Per obtenir el permís de conduir andorrà, és necessari lliurar el permís original estranger a l’administració andorrana per al seu canvi. No es permet conservar l’original juntament amb l’andorrà. No t’esforcis a demanar una duplicat del teu permís de conduir abans de dur a terme la homologació, ja que en el moment de lliurar el teu permís original, s’informa al teu país d’origen i el donen de baixa.